JURIBLOX BLOG

Nieuws, tips & tricks over clever documents en documentflows

AVG

PrivacyBlox over de AVG [20/20]: de AVG checklist – wat te doen voor 25 mei?

Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Het is vooral een kwestie van documenteren en in kaart brengen. Met behulp van acht stappen kun je voldoen aan de AVG.
Lees meer
AVG

PrivacyBlox over de AVG [19/20]: mag je altijd worden vergeten onder de AVG?

De AVG introduceert een aantal nieuwe regels. Eén daarvan is het recht om vergeten te worden. Persoonsgegevens moeten worden verwijderd wanneer er geen legitieme reden is om het te bewaren.
Lees meer
Persoonsgegevens AVG

PrivacyBlox over de AVG [18/20]: mogen persoonsgegevens nog buiten de EU worden opgeslagen?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming eist dat persoonsgegevens alleen nog mogen worden gebruikt of opgeslagen in landen die net zo veilig zijn als de Europese Unie zelf voorschrijft.
Lees meer
Data op straat AVG

PrivacyBlox over de AVG [17/20]: er ligt privacygevoelige data op straat, wat nu?

Volgens de nieuwe verordening is het verplicht om elk datalek te documenteren; ook wanneer het om een kleine kwestie gaat. Verder moet er een plan worden gemaakt om datalekken in de toekomst te voorkomen.
Lees meer
AVG Data verwerking

PrivacyBlox over de AVG [16/20]: weet wat je doet bij risicovolle verwerkingen; De PIA

Bedrijven en instellingen moeten gebruik maken van een privacy impact assessment; hiermee worden risicovolle verwerkingen gedocumenteerd. Maatregelen worden geïdentificeerd zodat risico’s worden beperkt.
Lees meer
AVG Software 15:20

PrivacyBlox over de AVG [15/20]: zit de privacywet in jouw software ingebakken?

De algemene Verordening Gegevensbescherming eist dat software volgens privacy by design en privacy by default moet opereren. Zo wordt de privacy van betrokkenen optimaal beschermd.
Lees meer
AVG verzoek om ingave 14:20

PrivacyBlox over de AVG [14/20]: verzoeken om inzage of correctie, hoe ga jij daarmee om?

De AVG geeft nieuwe rechten aan bedrijven én aan personen. Zo heb jij het recht om je eigen persoonsgegevens te controleren, volledig te houden of te laten verwijderen; het recht om te worden vergeten.
Lees meer
Beveiliging Persoonsgegevens 13:20

PrivacyBlox over de AVG [13/20]: staat de beveiliging van persoonsgegevens bij je op scherp voor de AVG?

De wet eist zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Een belangrijk aspect daarvan is de beveiliging van systemen waarmee persoonsgegevens worden verwerkt. Om een datalek te voorkomen.
Lees meer
Persoonsgegevens opslaan

PrivacyBlox over de AVG [12/20]: hoe lang mag je persoonsgegevens nog bewaren onder de AVG?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming stelt nieuwe eisen over de opslag van persoonsgegevens. Een aandachtspunt daarbij is de lengte van die opslag. Dit mag niet langer zijn dan nodig. Hoe lang is dat?
Lees meer
Privacy officer

PrivacyBlox over de AVG [11/20]: heeft jouw organisatie een privacy officer nodig?

De AVG eist zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Een interessante manier om dit te doen is het aanstellen van een privacy officer (functionaris gegevensbescherming). Deze persoon houdt in de gaten hoe het bedrijf omgaat met persoonsgegevens.
Lees meer
Persoongegevens uitbesteden

PrivacyBlox over de AVG [10/20]: persoonsgegevens uitbesteden, mag dat?

Volgens de AVG mogen persoonsgegevens worden uitbesteed. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor de ‘verwerker’. Zo moet je het toezicht houden op deze persoon; verder ben jij aansprakelijk wanneer er bij diegene iets misgaat.
Lees meer
Leesbare privacyverklaringen

PrivacyBlox over de AVG [9/20]: bedankt AVG; eindelijk leesbare privacyverklaringen

De privacyverklaring wordt eindelijk leesbaar. Dankzij de AVG wordt er vereist dat er in begrijpbare taal tekst en uitleg wordt gegeven over wat er gebeurt met jouw persoonsgegevens. Geen wollige juridische teksten meer, maar duidelijke taal.
Lees meer