De techniek van morgen, ons Laracon avontuur.

Intro

Begin februari hadden wij met het development team van JuriBlox een uitstapje naar een tech conferentie in het hart van Amsterdam. De conferentie (Laracon) was in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en trok ongeveer zevenhonderd developers en zo’n twintig sprekers aan.

Wat is Laracon?

Laracon is een conferentie waar developers samen komen om hun ideeën en oplossingen te delen. Bij Laracon draait alles om het Laravel Framework. Laravel is dé fundering voor projecten ontwikkeld in de programmeertaal PHP (waar JuriBlox mee gemaakt is). Het bestaat al sinds 2011 en is wereldwijd het populairste en snelste framework om in te ontwikkelen. Tijdens Laracon wordt er besproken hoe er doorontwikkeld wordt aan het framework en hoe we bij JuriBlox dit kunnen toepassen in onze dagelijkse werkzaamheden. Ook zijn er noemenswaardige sprekers die niet zo zeer praten over het framework, maar ook over het ontwikkel process. Onderwerpen als; “Hoe ga je om met grote data migraties”, “hoe test je een complexe applicatie” en “hoe werk je efficient als team”.

Impressie

De conferentie had één grote zaal waar plaats was voor alle bezoekers om samen te luisteren naar de sprekers. Iedere spreker kreeg ongeveer dertig minuten de tijd, wat genoeg was om het onderwerp tot je te nemen. De tijd was verdeeld over drie delen: een korte introductie over de spreker, gevolgd door het onderwerp en na afloop van iedere talk was er een moment om als bezoeker vragen te stellen aan de spreker om wat meer informatie of een rijker beeld over het onderwerp te krijgen.

De conferentie had ook een verzorgde lunch met wat lekkere snacks en enkele momenten om te socializen met andere developers, zo ontstonden er interessante discussies. Een van de discussies was met een developer van Sentry (een software monitoring tool) over de implementatie van Sentry in verschillende PHP frameworks en hoe Laravel daar de beste voor was. De sprekers en hosts liepen rond tussen de bezoekers om een informelere sfeer te creëeren waarin je ze aan kon spreken. Aan het einde van iedere dag was er ook een verzorgde borrel.

Wat hebben we geleerd

Afgelopen jaren heeft JuriBlox veel verschillende developers gehad die ontwikkelden aan de applicatie met als hoofdprioriteit het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Dit was voor de applicatie en organisatie ontzettend efficient omdat de organisatie zich kon focussen op het product. De externe experts richtten zich vooral op de technische uitwerking. De afgelopen twee jaar hebben we geïnvesteerd in het opzetten van een intern development team, en afscheid genomen van de externe dienstverlener. Op deze manier hebben we nu de volledige kennis in huis, wat in combinatie met de kennis van de markt een perfecte combinatie is. Dit is voor JuriBlox als organisatie, maar zeker ook de JuriBlox applicatie een mooie stap geweest. Als resultaat kunnen we sneller schakelen bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten, en is er de gelegenheid voor de ontwikkelaars om tegelijkertijd mee te denken aan oplossingen.

De developers hebben JuriBlox ook doorontwikkeld met als resultaat nieuwe koppelingen, bijvoorbeeld met “Contractify”, functionaliteiten zoals templates met meerdere documenten, nieuwe vraag vormen/types, en nog veel meer. Inmiddels zijn we bij het volgende hoofdstuk aangekomen waar we de tijd nemen om de snelheid en de stabiliteit van de applicatie te verbeteren.

Bij Laracon waren er veel sprekers die in hun werk dezelfde knelpunten tegen kwamen, waar ze onderhoud aan de applicatie moesten verrichten na gevolg van eerdere beslissingen. Deze beslissingen kwamen dan zowel uit de techniek als uit de organisatie door beperkingen aan tijd of budget. De hoogtepunten en/of noemenswaardige sprekers waren voor mij: “Christoph Rumpel” over het automatisch testen van de applicatie op een grote schaal en hoe het uitvoeren van de tests van een uur naar enkele minuten ging. “Daniel Coulbourne” over het veilig draaien van oude en nieuwe code naast elkaar om er voor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk ging door middel van “event sourcing”. “Taylor Otwell” (Bedenker en ontwikkelaar van Laravel) die sprak over de komende updates in het Laravel framework en ondersteundende tools die de gebruikers ervaring verbeteren.

De doorontwikkeling van JuriBlox

Op dit moment zijn we met het development team bezig met onderhoud aan de applicatie waardoor de technieken en ideeën van Laracon direct toe kunnen passen. We zijn op dit moment bezig met een grote migratie van het onderliggende database systeem waarvoor we ook kritisch aan het kijken zijn naar onderdelen waar snelheid te winnen valt. Omdat deze migratie impact heeft over de hele applicatie is het ook ontzettend belangrijk om alles goed door te testen en daarbij de juiste processen op te zetten. Dit zal ook voor jullie (de gebruiker) voordeel hebben, de applicatie zal tientallen procenten sneller worden op sommige vlakken en ook zal het stabieler worden.

Ook verstevigen we hiermee de kern van de applicatie waardoor we in de toekomst sneller, gemakkelijker en met meer zekerheid nieuwe mooie functionaliteiten kunnen toevoegen waar wij als team en jullie als gebruiker veel plezier uit halen!

Over Mike

Mike van Diepen is een energieke ontwikkelaar bij JuriBlox die zich bezig houdt met de ontwikkeling van nieuwe features, hij heeft het afgelopen jaar enkele grote features toegevoegd; waaronder herhalende vragen (op meerdere niveaus) en het hergebruiken van antwoorden in andere vragen. Hij vindt snelheid en stabiliteit van de applicatie zeer belangrijk en is al begonnen aan het opzetten van procedures en werkmethoden om dit beter te integreren.

Leesduur: ~4-5 min


JuriBlox Logo White

Dé bouwsteen van het juridische proces

Oplossingen

© 2016 – 2024 JuriBlox B.V.