Onze ervaring bij Legal Geek 2023

Nu het einde van 2023 nadert is het tijd om de balans op te maken: wat hebben we met JuriBlox bereikt en hoe kijken we naar het komende jaar? Ik neem jullie graag mee in de reis van onze organisatie.

Mijn meest recente werktrip bracht me naar Londen, waar ik de kans kreeg om me onder te dompelen in de wereld van Legal Tech bij Legal Geek. Als Europa’s grootste Legal Tech conferentie, bleek dit evenement een verlichtende ervaring te zijn vol interessante sprekers, discussies en ontmoetingen.

De AI-gekte

Terwijl ik rondliep in de drukke conferentieruimte, kon ik niet anders dan opmerken dat één overheersend thema, zoals verwacht, centraal stond: kunstmatige intelligentie (AI) en de steeds grotere rol ervan in het juridische veld. Ik heb boeiende discussies gehad en geluisterd naar veel interessante toespraken van 10 minuten over dit onderwerp. De eindeloze mogelijkheden en beperkingen van AI worden onderzocht, met als doel de meest effectieve toepassingen van deze transformerende technologie binnen het juridische werkveld te ontdekken.

Talloze mogelijke toepassingen komen aan bod, zoals het laten reviewen van overeenkomsten, contractmanagement in de vorm van een chatbot, E-discovery, kennisbeheer en optimalisatie, vertaling, het opmaken/opstellen van documenten en AI als enorme juridische kennisbank. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar er is nog veel onduidelijkheid over de concrete toepassing van het enorme potentieel van AI.

Enkelen stellen dat AI moet worden ingezet voor alle eenvoudige, herhalende taken waar juristen en advocaten het vak niet voor hebben gekozen, zodat er meer tijd overblijft voor het echte “mensenwerk”. Anderen pleiten juist voor het gebruik van AI in complexe zaken, omdat AI in een fractie van de tijd alle informatie kan verwerken en inzicht kan bieden.

Hoewel er geen eenduidige invulling is van wat AI moet gaan doen, is er wel overeenstemming over de hiërarchie in de toekomstige juridische sector: AI zal juristen/advocaten niet vervangen, maar ondersteunen en verbeteren. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat juristen/advocaten die AI niet omarmen buitenspel komen te staan.

Documentautomatisering en CLM: Stille helden

Temidden van de AI-hype was er een ander onderwerp dat duidelijk naar voren kwam; Documentautomatisering of CLM. Tools en manieren om het documentproces beter, sneller en efficiënter te maken. Opvallend is dat veel van deze tools ook een AI element implementeren. Of het daadwerkelijk iets toevoegt of dat het meer een marketing strategie is, dat blijft in sommige gevallen een vraag. De tendens blijkt nou eenmaal te zijn dat document creation of automatisering al een ‘oud’ karakter heeft. Zeker niet het hippe en sexy randje dat AI wel biedt. Er bestaat al een ruim aanbod van werkende tools die zich in de praktijk hebben bewezen, maar waarom gebruikt niet ieder advocatenkantoor of bedrijfsjuridische afdeling een tool voor documentprocessen?

Wat voor mij duidelijk werd, was het feit dat de technologie zelf niet het gene is dat ons tegenhoud. In plaats daarvan is de echte uitdaging om deze tools succesvol in de praktijk te brengen en mensen en organisaties aan boord te krijgen.

Na met verschillende aanbieders en experts uit de branche te hebben gesproken, werd het duidelijk dat toegang hebben tot geavanceerde technologie slechts één puzzelstukje is. Het echte obstakel is om individuen, teams en organisaties enthousiast te maken en in staat te stellen om ten volle te profiteren van deze innovatieve en krachtige tools. Hoewel er talloze beloften worden gedaan over het transformerende potentieel van deze technologieën, leek een concrete routekaart om deze beloften in realiteit om te zetten afwezig.

Door bewustwording te creëren en de juiste training te bieden, kunnen we individuen helpen de immense potentie en voordelen van deze tools te begrijpen. In essentie gaat het er niet alleen om geavanceerde technologie aan te schaffen; het gaat erom te weten hoe je deze effectief kunt hanteren om echte verandering in het juridische beroep te bewerkstelligen.

De conferentie was een bewijs dat, in het voortdurend veranderende landschap van legal tech, het ‘hoe’ net zo belangrijk is als het ‘wat’.

Wat nu:

Terwijl we ons laten meeslepen in de opwinding rondom AI en zijn potentieel, is het van cruciaal belang om niet te vergeten wat er al bewezen is en praktisch werkt: document creatie en automatisering. Deze tools hebben zichzelf bewezen als waardevol voor bedrijven en organisaties over de hele wereld. Ze hebben processen gestroomlijnd, efficiëntie verhoogd en kosten verlaagd.

Het is begrijpelijk dat de schijnwerpers nu gericht zijn op AI, met al zijn beloften en mogelijkheden. Maar laten we niet vergeten dat de implementatie van nieuwe technologieën zoals AI een uitdaging kan zijn. In de praktijk blijkt het implementeren van reeds bestaande tooling al een enorme uitdaging. We moeten niet alleen nadenken over ‘wat’ we kunnen doen met AI, maar ook over ‘hoe’ we het kunnen implementeren en benutten op een manier die daadwerkelijk waarde toevoegt.

In plaats van te blijven staren naar de nieuwste glanzende objecten, moeten we een evenwicht vinden tussen het verkennen van nieuwe technologieën zoals AI en het optimaliseren van wat we al hebben. Document creatie en automatisering kunnen nog steeds veel meer bieden dan we momenteel benutten. Het is tijd om deze stille helden van de technologische wereld weer in de schijnwerpers te zetten en te investeren in de nodige training en bewustwording om ze effectief te gebruiken.


JuriBlox Logo White

Dé bouwsteen van het juridische proces

Oplossingen

© 2016 – 2024 JuriBlox B.V.