Recordjaar voor wereldwijde legal tech investeringen, zet de trend door in 2020?

11 januari 2020 - NielsWinters

 

De investeringen in legal tech bedrijven hebben in 2018 en 2019 een ongeëvenaarde groei doorgemaakt. Tussen 2010 en 2017 waren de totale wereldwijde investeringen in de ‘onvolwassen’ legal tech markt nog maar zo’n 1,5 miljard euro. Inmiddels wordt dit bedrag bijna jaarlijks geïnvesteerd. Zet deze groei door in 2020?

Recordjaren 

Schraal zijn de cijfers van 2010 tot en met 2017 als je kijkt naar de recordjaren 2018 en 2019. Uit een artikel dat Forbes publiceerde blijkt dat in 2018 de investeringen in legal tech groeide met 713% ten opzichte van het jaar daarvoor. Een totaalbedrag van 1,7 miljard dollar werd opgehaald. In 2019 zette deze trend door en werd de grens van 1,2 miljard dollar al in september overschreden. Investeerders hebben de legal tech markt omarmd en zien het als een veilige en toekomstbestendige investering. De verwachting is dat de trend doorzet in 2020. 

Onvolwassen markt 

Ondanks deze enorme groei in investeringen, lijkt nog niet iedereen overtuigd van legal tech. Onder andere Kennedy van der Laan, een van de grootste en vooruitstrevende advocatenkantoren van Nederland, vindt de legal tech markt nog ‘te onvolwassen’. Volgens Linneman – CEO van Kennedy van der Laan – omarmen de advocaten van Kennedy van der Laan legal tech nog onvoldoende, waardoor ambassadeurschap uitblijft. Dat adoptie van legal tech achterloopt op de investeringen is volgens co-founder van JuriBlox Arnoud Engelfrieteen kwestie van “gebrek aan verandermanagement”. De markt is niet onvolwassen, maar mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te werken. En dat valt niet gemakkelijk te veranderen. Daarnaast spelen risico’s een belangrijke rol in de advocatuur. Het gebruik van legal tech is niet altijd zo doorzichtig, waardoor risico’s niet goed kunnen worden ingeschat.

Verschil advocaat en bedrijfsjurist 

Niels Winters – directeur van JuriBlox – ziet een wezenlijk verschil in adoptie tussen advocaten en bedrijfsjuristen. “Kostenbesparing en efficiëntie spelen een belangrijkere rol bij bedrijfsjuristen dan bij advocaten. Aangezien bedrijfsjuristen vaak meer werk met minder mensen moeten doen, zal de bedrijfsjurist sneller genoodzaakt zijn om gebruik te maken van slimme software.” De vraag naar legal tech komt op dit moment dan ook het meest vanuit bedrijfsjuristen, inkopers en contractmanagers.

Juridisch onderwijs innoveren

Om ervoor te zorgen dat de advocatuur meer voorbereid zal zijn op de snel veranderende markt zal ook het juridisch onderwijs op de schop moeten. “Wanneer je de jurist van de toekomst niet onderwijst in het gebruik van software zullen ze dat in de praktijk niet gaan gebruiken. Daarom werkt JuriBlox inmiddels samen met verschillende hogescholen aan legal tech onderwijsprogramma’s. Op die manier helpen we de juridische opleidingen innoveren.”, aldus Niels Winters. Zo kan ook de jurist de trends in de juridische markt omarmen.

 

Deel dit artikel met uw netwerk:
E-mailLinkedinFacebookTwitter

Gerelateerde artikelen

Het jaar 2023 belooft een uitstekend jaar te worden voor JuriBlox. Door onze unieke visie op het gebied van documentcreatie helpen we organisaties om deze processen op een efficiëntere wijze in te richten. Van accountantskantoren […]

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten over ons platform?

Alles weten over de functionaliteiten van binnen JuriBlox? Wil je weten of jouw legal tech toepassing op ons platform kan worden gebouwd? Onze legal tech specialisten denken graag vrijblijvend met je mee.